Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroba piva

Příprava mladiny:voda a slad se uvedou na teplotu

37°C-kyselotvorná

52°C-degradace bílkovin

63°C-nižší cukrotvorná teplota

72°C-vyšší cukrotvor.teplota-na závěr rmut při 100°C

Vyslazování mláta a scezování výstřelků:předek se stahuje,až se objeví mláto,výpustní ventil se zavře a začne se kropit vodou max.80°C,vyslazuje se až 3 dávkami vody(trvá to i 3 hod),následné výstřelky-patoky-se vylévají,zhoršují kvalitu piva.Objem vyslazovací vody činí 0,7l na 1l hotového piva.V této chvíly změříme cukernatost sladiny cukroměrem-hustoměrem,měla by být cca o 10% nižší než požadovaná stupňovitost.Hustota sladiny se měří při 20°C,na kterou je cejchován hustoměr,nebo použít přepočet na 20°C pro získání korektní hodnoty.Chmelovar u svrchně kvašených piv stačí 60 minut,mladiny má být o 10% více-odpařování.Po chmelovaru uděláme ,,whirpool"(vařečkou roztočíme mladinu),a necháme 30 minut v klidu.Tomu se říká vypadnutí lomu-tzn.že tam probíhají procesy,které jsou dobře vidět na shlucích bílkovin,které se objeví.Po vypadnutí lomu je nutné scedit a zchladit.Pokud jste důkladně celý objem roztočili,tak se kaly usadily uprostřed nádoby,opatrně odebrat naběračkou či hadicí.Schladit do 2 hod.na zákvasnou teplotu cca 20°C a zakvasit.Kvašení trvá až 4 dny,tvoří se bílá a později hnědá deka,každý den jí sbírat vydesinfikovanou naběračkou-hrozí kontaminace.Nakonec stáčení piva a ležení.Dej bůh štěstí!